Taller: La química del moc

Què aprenem?

Tots i totes hem gaudit alguna vegada del famós Slime, però… què és aquest moc extraordinari? Quines preguntes ens permet fer-nos?

Tan interessant ho hem trobat que a eXplorium fem aquest taller a les escoles per petits i grans, i avui el volem compartir amb vosaltres.

La ciència que s’amaga darrere aquest moc és fascinant: pH, canvis d’estat, viscositat, magnetisme… en definitiva, un gran recurs didàctic per fer ciències experimentals i vivencials a dins i fora l’aula.

Amb aquest taller descobrim com es comporta un fluid no newtonià. Que en el fons és una massa viscosa que flueix com un líquid i resisteix com un sòlid, i això ens permet manipular-lo de moltes maneres.

El Slime té una propietat fantàstica, la seva viscositat no és constant i depèn de la força que li apliquem, és per això que si li donem un cop fort, no es deforma i si enfonsem els dits lentament, li podem fer un forat. Però no ens quedem pas aquí! El protocol a seguir per fer Slime ens permet experimentar la importància de cada fase i ens podem preguntar el  perquè de cada pas. Podem fer un slime sense bicarbonat? Quina és la funció del catalitzador? Com afecten, al resultat final, les concentracions de cada element?Un cop tenim el Slime podem fer-los passar per un colador, a veure qui guanya la carrera i descobrir així el més viscós, o podem modificar el seu pH i veure així que li passa!

Com ho fem?

Hi ha una gran varietat de maneres de fer un Slime, però una manera que mai falla i que ens va ensenyar el nostre amic Marc Boada, és la que es fa amb productes ben simples com són la cola blanca, el bicarbonat i líquid per lentilles, amb aquests productes podem fer un Sslime ben consistent i sense cap risc per la nostra salut.

Podrem afegir-hi colorant alimentari o purpurina perquè el nostre Slime tingui més personalitat.  Però també hi podem afegir additius més interessants com és la magnetita, per poder així veure la influència dels imants al nostre Slime.

Si penseu que la ciència és avorrida, després de fer aquest taller descobrireu que hi ha un munt d’experiments que fan del Slime una gran oportunitat per emocionar-se amb la ciència.