Colònies científiques Juliol 2016

Captura de pantalla 2016-07-14 a la(s) 12.16.04    Captura de pantalla 2016-07-14 a la(s) 12.15.35

Les colònies i els campaments d’eXplorium van començar diumenge 3 de Juliol a la casa de colònies de Montpol, on l’equip de monitors esperàvem amb il·lusió l’arribada dels infants. Havíem preparat un seguit de reptes científics, que introduiríem per resoldre durant totes les colònies. Monitors, nens i nenes ens vam presentar, i després de conèixer-nos vam conèixer a una estranya persona que ens va explicar que aquella casa tenia una propietat màgica: podia viatjar en l’espai i el temps, i ens va reptar a atrapar-lo a través d’una cursa per l’espai-temps. Descobrim que ha anat a la època de la revolució industrial, preparem la nostra màquina del temps –una Xv-2003– per viatjar durant la nit, i el seguim.

A la revolució industrial vam aprendre moltes coses, fent activitats sobre el pH per entendre millor què és, o construint uns polímers esfèrics maquíssims, experimentant amb circuits elèctrics que funcionaven amb llimones i dissenyant el nostre propi braç hidràulic! I vam agafar la peça que permetia a la nostra màquina fer una visita als Maies, la nostra següent parada.

Quan hi arribem, coneixem en Apo, líder d’un clan que buscava un lloc on assentar-se, i fem una excursió per descobrir si en aquella zona tenen tot el que necessitaven per instal·lar-s’hi, fem estudiar la flora de l’entorn i vam construir uns herbaris molt detallats. Tot anava molt bé, però per la nit vam rebre una notícia horrible: la policia del temps ens perseguia! Havíem de fugir com més aviat millor d’ells, així que vam posar rumb cap a la Itàlia renaixentista.

En arribar, vam conèixer a Leonardo da Vinci, que ens va dir que la policia del temps se’ns havia avançat i ens estava buscant per allà, així que ens ajudà a escapar d’ells amb la condició de quedar-se tot el dia amb nosaltres per conèixer cultures noves. El primer lloc on anem és a la Grècia clàssica, on coneixem als pitagòrics, amb qui aprenem moltes coses sobre el número phi, i l’espiral àuria, però no ens podem quedar massa temps perquè els detectius del temps han tornat a trobar-nos, així que anem a l’Europa medieval, i aprenem molt sobre la ciència darrere de la cuina, fent gelats, una cromatografia dels M&M’s, sabó i estudiant la ciència darrere els líquids no Newtonians. A la nit, la màquina s’espatlla i ens envia a Austràlia, i passem una nit terrorífica! Descobrim que hem d’anar a Egipte, però la peça que necessita la màquina la tenia un clan aborigen, a qui els hem de prendre la peça sense que ens enxampin. Ho vam aconseguir, i abans d’anar a dormir vam programar la nostra màquina per anar a Egipte, la següent parada de la nostra carrera.

El dia següent ens vam endur una sorpresa al llevar-nos al futur! La màquina es va sobreescalfar el dia anterior i en comptes de portar-nos al passat, va dur-nos al futur. Vam trobar un mecànic que ens va voler ajudar a arreglar la màquina, i nosaltres a canvi, vam ajudar-lo a ell a fer funcionar uns robots “antics” que ell no aconseguia fer funcionar. Vam organitzar una súper exhibició per demostrar-li com funcionaven! Ens explica els canvis que ha fet a la màquina, i, ara sí, posem rumb a Egipte.

Però en arribar, ens assabentem que la policia del temps se’ns ha avançat i ha posat a uns quants egipcis en la nostra contra. Ens van tancar dins una piràmide però gràcies a tot el nostre enginy vam aconseguir sortir-hi resolent reptes de lògica, per conèixer aquesta gent i aprendre molt d’ells i dels seus coneixements en àmbits com l’arquitectura o l’astronomia.

Dissabte vam llevar-nos al 1969, però… rodejats de la policia del temps! Just quan pensàvem que no teníem escapatòria, vam escoltar una notícia horrible: un altre viatger del temps estava intentant alterar la història i endarrerir l’arribada de l’home a la lluna. Arribem a un acord amb la policia del temps: ens deixarien lliures si els ajudàvem a arreglar aquest canvi a la història i si deixàvem d’utilitzar la màquina. Entre tots vam aconseguir que la història continués com era, i aquella mateixa nit l’home arriba a la lluna. Per ser fidels a la nostra paraula, posem rumb al present per arribar, diumenge 10 de Juliol a la casa de Montpol, just a temps per acabar els experiments científics que teníem entre mans abans de l’arribada de les famílies.

Després de gaudir d’un dinar tots junts, ens vam dir adéu fins l’any que ve!

Leave a comment