Les bombolles de l’Anton: Geometria amb bombolles de sabó

Participants:

Consultar-ho

Durada recomanada:

1,5 hores

Taller STEM

Públic:

  • Educació Secundària
  • Batxillerat
  • Adults

Material necessari:

  • És recomanable disposar de projector

Les bombolles de l’Anton:

Tots hem jugat alguna vegada amb bombolles de sabó! Tot sembla molt simple, però darrere aquestes innocents i divertides figures s’hi amaga un formidable entramat matemàtic amb molta història. Es tracta d’un àmbit “màgic” on convergeixen, per un costat, components recreatius, lúdics, divertits, que ofereixen un gran efecte motivador i, per l’altre, la constatació de les possibilitats que ofereix la matemàtica per explicar, descriure i predir fenòmens naturals. Tot un món de possibilitats didàctiques i per la divulgació.

El taller-xerrada que oferim l’hem après de l’Anton Aubanell. La xerrada fa molts anys que recorre el món de la mà de l’Anton i amb ella ha rebut multitud de premis i reconeixements. Però sobretot, ha aconseguit generar experiències matemàtiques felices en milers de persones.

Ja fa un temps l’Anton ens va transmetre tota la seva saviesa sobre les bombolles i ara tenim el plaer, orgull i responsabilitat de continuar bufant bombolles arreu, fer-les volar i aconseguir que tot i que el vent se les emporti, deixin rastre allà per on passin!


ObjectiusEducació secundàriaBatxillerat / Públic adult
Descobrir el poder modelador de les matemàtiques
Conjecturar sobre problemes geomètrics
Entendre i aplicar el concepte de superfície mínima per resoldre problemes
Deduir propietats geomètriques de les bombolles a partir de les seves propietats físiques
Meravellar-se amb les matemàtiques

Descripció:

Les bombolles són un terreny d’aprenentatge profundament STEM. Descobrirem la ciència que explica les bombolles de sabó i en deduirem les seves conseqüències matemàtiques. Amb base a això farem conjectures sobre problemes matemàtics que resoldrem amb diversos experiments amb bombolles. A mesura que experimentem, raonem i ens meravellem, constatarem les possibilitats que ofereix la matemàtica per explicar, descriure i predir fenòmens naturals.


bombolla | superfície mínima | tensió superficial | geometria