Jornades de formació interna de l’equip eXplorium

El cap de setmana del 16 al 18 de febrer van tenir lloc, a la casa de colònies La Censada, unes jornades molt especials.

Com cada any, l’equip d’eXplorium realitzem una sortida de monitors i monitores on ens dediquem a la formació interna i a la cohesió de grup.

La filosofia del nostre projecte és la d’utilitzar el lleure com un espai òptim per a la divulgació de la ciència. El present i el futur més immediat ens deparen reptes tecnològics i científics de gran envergadura que haurem d’afrontar amb imaginació, creativitat i motivació, en especial les noves generacions.

Amb modèstia  i amb responsabilitat, la nostra empresa vol ajudar a crear una comunitat de formació i de creació de coneixement col·laboratiu en la qual els nens i nenes que segueixen les nostres activitats educatives entenguin, valorin i estimin les ciències i el seu mètode.

Per tot això, aquestes jornades són tan importants per a nosaltres i per això les volem explicar aquí. Quan dissenyem les activitats educatives sempre tenim en ment la màxima de fer que les coses complicades resultin fàcils. Aconseguir això no és gaire fàcil, però si que ho és de motivador i engrescador. La nostra empresa ha crescut molt en poc de temps i això, lluny de desvirtuar l’essència amb què vam néixer, l’està reforçant. Cada cop som més caps pensants i amb més ganes d’experimentar. Cada cop les nostres propostes pedagògiques han estat construïdes per més gent, unida per l’interés comú de la ciència i l’educació.

El plantejament d’aquesta sortida ha estat, per tant, completament vivencial. Els monitors i la resta de treballadors de l’equip hem conviscut un cap de setmana com si nosaltres fóssim els alumnes. Hem jugat, hem rigut, hem cantat i fet l’indi. Hem investigat, experimentat i ens hem quedat bocabadats quan hem comprès un fenomen natural. Hem compartit i hem creat coneixement i, sobretot, tècniques didàctiques per fer possible que els més petits puguin construir també coneixement. Sabem, i per això ens agrada tant l’educació científica, que els nens estan mancats d’experiència i de continguts conceptuals, però estan sobrats de fantasia, creativitat i alegria.

Aquí us deixem algunes fotos on podeu veure com ens ho passem de bé explorant les nostres propostes i idees per crear materials didàctics cada cop més útils. En el nostre cas, l’èxit de les nostres propostes va de la mà del grau de diversió i engrescament que puguem oferir als tallers, extraescolars, sortides i casals que realitzem.

dav
dav
dig
dav
sdr