Ja fa anys que la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) promou unes jornades científiques anuals titulades Setmana Saludable i des d’eXplorium no hem volgut perdre l’oportunitat de participar-hi. El passat dissabte 1 d’abril vam organitzar un taller a la seu de Castelldefels de la UOC. Era el primer dia de la Setmana Saludable i tots els petits curiosos que van decidir participar van ser benvinguts.
Al voltant de les tres de la tarda, una vegada les famílies i els infants ja havien dinat, va arrencar el nostre taller, que va gira al voltant del cor. Per escalfar motors, la sessió va començar amb una ronda de preguntes sobre l’òrgan més famós del nostre cos! Els petits assistents havien d’aixecar una cartolina verda, o vermella, si la frase que els hi proposàvem era certa o falsa.
Seguidament, vam dividir els nois i noies en diferents estacions per tal que poguessin comprovar com bategava el seu cor en funció de l’activitat que duien a terme (córrer, càlcul mental o repòs). El recompte de les pulsacions el realitzaven ells mateixos a través del canell, el cor o el coll; però també disposàvem d’un sensor que permetia veure a una pantalla el ritme del seu cor a temps real!
Després d’haver pogut descobrir quan el cor anava més ràpid o més lent, va ser hora de passar a la segona part de la sessió: la integració del cor dins l’aparell circulatori. Els nois i noies es van dividir en dos grups. Per una banda, un va observar de quina manera el cor reparteix la sang per tot el cos a través d’una maqueta basada en tubs, palanganes, manxes i aigua. I per altra banda, es van convertir en parts de l’aparell circulatori i van viure, en primera persona, per on passa la sang, quan agafa oxigen, quan el deixa, o com interacciona amb els nutrients.
Era l’hora de l’última part de la sessió, la més pràctica i visual: com funciona el cor. Tots plegats, nens, nenes i monitors, vam crear una vàlvula a partir de dues ampolles d’aigua. D’aquesta manera, vam reproduir el mecanisme que permet que la sang surti del cor i arribi arreu del nostre cos. A més, en una altra zona, hi havia un cor de porc disseccionat per tal que els més curiosos poguessin fer-se una idea de la forma i l’estructura d’un cor humà.
Amb les vàlvules de plàstic en ple funcionament, el cor de porc ben observat i una mica tacats de colorant blau i vermell, vam acomiadar la sessió. Des d’eXplorium ens surt del cor dir que vam acabar molt contents i satisfets!