Robòtica i programació: Fem d’espies

Aquest mes els i les alumnes de robòtica i programació de videojocs s’han convertit en espies per un dia!  Hem descobert com funcionen diferents mètodes d’encriptació i hem desxifrat uns quants enigmes.

Un dels xifratges que hem intentat resoldre és el de Fleissner Grille, on amb una plantilla hem pogut trobar el missatge amagat darrera la matriu de lletres.

Un altre xifratge que hem treballat és el César. Aquest és un mètode de xifratge per substitució (a una lletra li assignem una altra). Per fer proves els nois han triat un nombre i han mogut totes les lletres tantes posicions com la seva tria.

Per codificar un text els nois i noies han buscat cada lletra a la què fa referència i l’han canviada per la nova lletra. D’aquesta manera han obtingut un nou missatge.

Com exemple, si hem fet un desplaçament de 7 unitats, eXplorium es converteix en lEwsvypbt. Amb aquest senzill mètode podeu crear el vostre sistema d’encriptació!

I ara els nostres programadors ja saben una mica més sobre els algoritmes de la criptografia i la lògica que hi ha darrera!

Leave a comment