PiroeXperimenta: Crònica del cap de setmana científic

El passat cap de setmana del 18 i 19 de novembre vam realitzar les primeres colònies científiques del curs 17-18!

Vam fer una amiga, la PiroFrog, una granota que s’havia trobat cara a cara amb el foc i aquest li havia perdonat la vida a canvi de perdre-li la por. És per això que el petit amfibi ens va demanar que l’ajudéssim a entendre què era el foc! Vam acceptar el repte i se’ns va girar feina…

Una gimcana ens va permetre veure que el foc no sempre és taronja, que el color de la flama depèn de l’element que s’està cremant: alcohol, coure, sofre, alumini… També vam construir coets, aprofitant els gasos que alliberen els llumins de fòsfor. I vam experimentar com es propaga el foc en un incendi. Uns dels components que més por li feien a la PiroFrog era la pòlvora, així que en vam fer, respectant els productes i les proporcions.

   

 

 

 

 

 

 

També vam poder veure que el so modifica els gasos i, tot modificant el so, vam aconseguir fer que el foc ballés! Just abans de sopar, ens vam endinsar al món de l’electrònica! I si poguéssim programar un robot? Potser podríem ajudar així als bombers a acostar-se més a les flames!

Al vespre, el joc de nit va anar acompanyat d’un bon foc de camp i una dansa amb bengales. I cap a dormir que encara quedava molt per aprendre!

L’endemà al matí ens vam preguntar com podíem mantenir el foc d’una forma segura i va sortir la idea de fer una espelma. Així doncs, a fondre cera i a col·locar el ble per tal de fer la nostra pròpia espelma de colors s’ha dit! Al mateix temps també vam construir unes pastilles reciclades per encendre el foc en dies de fred. És molt fàcil! Només hem de deixar taps de suro submergits en alcohol una setmana i ja tenim una manera fàcil i sostenible d’encendre el foc!!!

Quan el sol ja escalfava, vam sortir a fora. Ja sabíem que un foc necessita tres coses: combustible, comburent i una energia d’inici. Però això és la teoria… I si provem d’engegar un foc? Quina llenya crema millor? I més ràpid? La millor manera de saber-ho és fent-ho!

 

Ja s’acabava el dia i vàrem fer un petit concurs de preguntes per tal de veure la pila de coses que sabíem! Havia perdut la por la nostra amiga Pirofrog amb tot el que havíem aprés sobre el foc? Sí, ara ja sap moltes coses del foc i ja no li té por!

Moltes gràcies!!!