L’absorció dels bolquers

Us proposem una activitat d’experimentació per a Educació Infantil.


Quins materials ens serveixen per eixugar la taula mullada? Amb aquest petit repte comencem l’activitat!

Com que es tracta de descobrir quins materials tenen la capacitat de fer desaparèixer l’aigua de damunt la taula, és important que els infants tinguin a l’abast un munt de materials diversos: full de paper, paper de cuina, paper per plastificar, draps, cotó, esponges…

Quins d’aquests materials, doncs, ens han anat bé per eixugar la taula mullada i quins no?

Després d’observar-ho de ben a prop, tots els infants tenen clar que si volem eixugar la taula, hem de fer-ho amb un paper de cuina, un drap o un esponja. I és que tots tres materials tenen la mateixa propietat: la propietat d’absorbir l’aigua i no deixar-la anar.

I és aquí quan comença el gran repte de l’activitat… Quant de líquid pot absorbir un bolquer?

Després de rumiar una estona, els infants arriben a la conclusió que ha d’absorbir molt pipi perquè els bebès porten un mateix bolquer durant tota la nit.

Així doncs… quant n’és molt? Un got sencer? Dos gots?

Comprove’m-ho amb aigua! A mesura que aboquem el primer got d’aigua, observem què li passa al bolquer. És sorprenent!

Pesa més que abans? Com és que s’infla? On està moll i on està sec?

Un cop hem observat què passa a l’abocar un sol got, fem una hipòtesi sobre la quantitat de gots que podrà absorbir el bolquer. Dos gots? Tres? Anem abocant l’aigua dels gots mica en mica i observem que els canvis es van accentuant cada vegada més. Ara el bolquer pesa un munt!

Si voleu saber quants gots pot absorbir un bolquer, haureu de fer l’experiment! Això sí, haureu de tenir en compte la mida del bolquer… perquè com més gran més absorció tindrà! Us engresqueu?

Finalment, recuperem el debat sobre les propietats dels materials i pensem com deuen ser els materials dels que està fet el bolquer.

Com és la capa externa de sobre? Com és la capa externa de sota? Per què una ha quedat molla i l’altra seca?

Els infants fan reflexions ben encertades, comparant la capa externa de sota del bolquer amb un impermeable. Aquesta capa és impermeable i, per tant, no absorbeix l’aigua, sinó que no la deixa passar.

Però què deu tenir el bolquer a dins que absorbeix tanta quantitat de líquid?

I aquest altre experiment també és una molt bona activitat sensorial pels més menuts! I és que a l’obrir el bolquer ens trobem amb uns petits cristalls (poliacrilat de sodi) entre la cel·lulosa, que tenen una capacitat d’absorció molt gran! Per comprovar que són aquests cristalls els que absorbeixen el pipi dels bebès, obrim un bolquer sec de bat a bat, extreiem tots els cristalls i els posem dins un got.

Què passa si hi aboquem aigua? Quanta aigua podem abocar-hi? En quin moment els cristalls ja no absorbeixen més aigua? Què passa si posem el got cap per avall?

Seguint el mètode científic, i gràcies a preguntes que ens ajuden a construir aprenentatge, els infants han fet hipòtesis, han experimentat, han observat i han descobert què és l’absorció. I així podríem seguir… tocant, comprovant, reflexionant, jugant i gaudint!